Nie mogę patrzeć .... cudowna
[Inne] światła xenon moc i zasieg? vag?
Zwiń
X
-
[Inne] światła xenon moc i zasieg? vag?
chciałbym sie podpytac czy za pomoca komputera (vag) mozna regolowac moc i zasieg światel xenonowych .
Akurat jestem wspólużytkownikiem passata b6 z bi-xenonami i po pierwszej nocnej podrozy owe swiatla zawiodly mnie ( jezdzilem oplem z xenonami i droga byla oswietlona jak w dzien, niemal niepotrzebne byly swiatla drogowe) .
Bede wdzieczny za podpowiedz
-
-
krzys301, mocy nie da się regulować. Zasięg powinien regulować się sam o ile światła są odpowiednio ustawione ( trzeba je najpierw ustawić ręcznie, żeby potem dobrze działało samopoziomowanie ). A ile ten Passat ma przejechane? Może palniki już słabe, albo soczewki zaszły mgiełką ( łatwo to sprawdzić wieczorem na zapalonych światłach; patrząc z boku powinno być widać tylko wewnętrzne refleksy od soczewki, jeśli świeci cała powierzchnia soczewki to znaczy, że jest brudna ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
jest to nowka passat b6 1.8tsi dsg. Pytalem sie o moc, gdyz bedac w serwisie( po awarii silnika zakoczonej laweta przy 20km) poprosilem w serisie , aby ustawili mi automatyczne wlanczanie sie swiatel mijania, a serwisant powiedzial , ze przy tej opcji beda swiecily 75% mocy, a po przelaczeniu normalnie ( zadnej roznicy nie zauwazylem stojac przy scianie).
Domyslam sie, ze przez komputer vag mozna czynic cuda, ale trzeba sie jeszcze na tym znac.
Światła przy wlanczaniu "tanczą" wiec z samopoziomowaniem wszystko ok, moze bedzie to wina ustawienia bazowego, oby.
Po prostu chcialbym zasiegnac jezyka, moze ktos mial cos podobnego.
Mialem kiedys Opla z xeonami i widno mialem jak w dzien.
Komentarz
-
-
krzys301, tak by mogło być przy zwykłych żarówkach, ale nie przy ksenonach. Co do ustawienia to na lampach, gdzieś na obudowie, z boku powinna być karteczka z numerem lampy i informacja o ustawieniu lampy np. 1,2%. Oznacza to, że wiązka w prawidłowo ustawionej lampie opada w dół o 1,2%, czyli po ludzku na każdy metr odległości od lampy wiązka powinna opadać o 1,2 cm. Najłatwiej jest stanąć na płaskim terenie, 10m od ściany ( samochód prostopadle, przodem do ściany ), posadzić kierowcę, odpalić światła i silnik, poczekać aż się wypoziomują, wziąć miarkę i zmierzyć: najpierw wysokość wiązki od ziemi przy samych światłach, a potem na ścianie 10m dalej. Przy założeniu tych 1,2% opisanych na lampie, wysokość na ścianie powinna być mniejsza o 12 cm niż wysokość przy lampie. Jak tak jest to jest OK, jak jest niżej o powiedzmy 1 - 2 cm to możesz podregulować na śrubach. Jak jest więcej to trzeba by najpierw odpalić procedurę VAG, żeby ustawić silniczki w centralnym położeniu i dopiero regulować. Jeśli chodzi o położenie lewo-prawo to punkt zagięcia linii światłocienia ( pierwsze zagięcie liczone od lewej do prawej i oczywiście dla każdej lampy oddzielnie ) powinien wypadać dokładnie naprzeciwko środka soczewki ( światła świecą na wprost ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
nurtowalo mnie te 75% mocy , ale jak nie ma takiej mozliwosci, to fajnie.
Z ustawieniem dam sobie rade.
Nawiasem mowiac, to zenada, aby dealer wydal taki samochod( ale po tym jak w kolach bylo 2.7 i 3.0 atm , auto stanelo po przejaechaniu 10 km i konieczna byla podroz laweta do serwisu ) to juz te ustawienie swiatel nawet mnie nie dziwi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzys301Akurat jestem wspólużytkownikiem passata b6 z bi-xenonami i po pierwszej nocnej podrozy owe swiatla zawiodly mnie ( jezdzilem oplem z xenonami i droga byla oswietlona jak w dzien, niemal niepotrzebne byly swiatla drogowe) .
Bede wdzieczny za podpowiedz--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
ok, takie czasy, trzeba miec szczescie kupujac nowy samochod, pisalem jeszcze na innych forach i stawiaja na ustawienie mechaniczne swiatel ( podobno fabrycznie tak nisko ustawiaja, a sprzedawca olal sprawe i jest jak jest)
xenony mialem w 2000 roku w nowej vectrze, niezapomiana przyjemnosc, mijania a widno jak na drogowych
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzys301( podobno fabrycznie tak nisko ustawiaja, a sprzedawca olal sprawe i jest jak jest)
xenony mialem w 2000 roku w nowej vectrze, niezapomiana przyjemnosc, mijania a widno jak na drogowych--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez sew1981innova, a cóż to jest "skoda A6"?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
może coś te vw maja z tymi ustawieniami ksenonów bo u mnie w golfie IV też jakoś krótko świeca w porównaniu do octavii :roll: . spytam przy okazji - czy żeby je podnieść mechanicznie do góry troszkę muszę jechać do serwisu czy w każdej stacji diagnostycznej mi to zrobią bez problemu :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
leszekmw, sam sobie pokręć śrubką na lampie. Jak znam diagnostów to od razu powiedzą, że się nie da, bo to ksenony i trzeba na komputerze :diabelski_usmiech . No chyba, że faktycznie potrzebujesz podnieść dużo, to wtedy dobrze byłoby ustawić lampy w położeniu serwisowym ( czyli w połowie fizycznej regulacji silniczków ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Panowie bez problemu mozna podnieść strugę światła w ksenonach, od wew strony lamp są plastikowe sruby którymi można regulować wysokosc, nic nie trzeba vagiem ustawiać, poprostu podkręcasz o półobrotu czy obrót i jest dobrze.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002sam sobie pokręć śrubką na lampie.Zamieszczone przez piramidabez problemu mozna podnieść strugę światła w ksenonach, od wew strony lamp są plastikowe sruby którymi można regulować wysokosc, nic nie trzeba vagiem ustawiać, poprostu podkręcasz o półobrotu czy obrót i jest dobrzeO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwa co na to ci z na przeciwka :?: :diabelski_usmiech
Załogowa misja na Marsa. Amerykański statek kosmiczny doleciał na Marsa...
Wylądowali...
Amerykańscy kosmonauci zbierają się do wyjścia ze statku, aż tu nagle podleciało dwóch Marsjan, takich śmiesznych zielonych
i bzzz, zaspawali im drzwi wyjściowe.
Amerykanie próbują wyjść... 10 minut, 30 minut... po godzinie się udało.
Wyszli, a tam już zebrała się większa grupka Marsjan.
No więc Amerykanie witają się i pytają:
- Czemu zaspawaliście nam drzwi wyjściowe ?
Na to Marsjanie :
- Zawsze tak robimy nowym, ale to chyba nie problem. Niedawno byli tu Polacy, koledzy zaspawali im drzwi, a oni po 5 minutach już byli na zewnątrz... i jeszcze prezenty przywieźli...
- Co? Przed nami byli tu Polacy? I rozdawali prezenty ? Jakie prezenty?
- Nas wtedy nie było - mieliśmy wolne. Tak, jak koledzy nam opowiadali, to się jakoś tak nazywało... Chyba "wpierdol" ?...? Ale każdy dostał !!!--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
innova, kawał , mimo ze z broda , niezły ...
ale sam duuużo jeżdżę po zmierzchu i wkurwiają mnie ci przeciwnicy z tymi hidami , ewentualnie z lampami ustawionymi na parę skrętów drutem w ta czy w tamtą :evil:
zresztą w dzień to też przeszkadza bo jakoś człowiek ma to we krwi że się zawsze spojrzy w jakieś długie czy hidy czy inne druty jadące z naprzeciwka .. :twisted:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwa co na to ci z na przeciwka :?: :diabelski_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
[ Dodano: Nie 23 Paź, 11 20:07 ]
Zamieszczone przez leszekmwale sam duuużo jeżdżę po zmierzchu i wkurwiają mnie ci przeciwnicy z tymi hidami , ewentualnie z lampami ustawionymi na parę skrętów drutem w ta czy w tamtą
- co powłączali halogeny przednie jako dzienne bez przyciemnienia
- poinstalowali dzienne na domontowanych w zderzakach LED'ach HIGH Power/HIGH Efficiency/HIGH Tech czy jak to tam zwał a które to nie posiadają żadnego skupienia wiązki (a to chyba jest 99,99% przypadków) i omiatają nimi dookoła
zatem jeszcze zanim mi się jakiś zawodnik z HID'em trafi to i tak już ciśnienie mam wysokie i żyje nadzieją, iż ta moda szybko przeminie lub pojawią się korekty albo w zimie to połamią... jeszcze zanim wylewu dostanę--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez abstinentkrzys301, jeśli chodzi zwykłe światła to tak, ale jak ustawić xenony bez vcds :|O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz